Viikonloppurääkki 01.-03.02.2019

Lauantain ohjelma ja tuntipohjat


Olin ilmoittanut ratsastajille, ettei maneesiin olisi asiaa ennen omaa vuoroaan. Mun valmennuksissa ei nimittäin kukaan rampannut eestaas tai hihitellyt nurkissa, saati videoinut toisten suorituksia. Mun valmennuksissa ei myöskään säädelty jalustimia, lämmitelty hevosia tai hölkytelty joutessaan. Ehei, mun valmennuksissa keskityttiin ratsastamaan. Ratsastukseen tuli suhtautua sen vaatimalla arvokkuudella ja sulkea kaikki typeryydet mielestä, myös ne poikaystävät ja hassunhauskat kissavideot. Mä istuskelin maneesissa ja tuijotin mun eteen valuvia ratsukoita. Jos materiaali oli tämä, miten mä voisin ikinä saada näistä jauhosäkeistä asiallisia ratsastajia. Mä huokaisin, nousin seisomaan ja kävelin keskelle kenttää mun uutuuttaan kiiltelevissä mustissa nahkasaappaissa ja paukutin vihaisena kouluraippaa mun pohjetta vasten.

Olin nakittanut Miron ja muutaman muun rakentamaan rataa minulle. Kavalettiharjoitukset sopisivat loistavasti suurimmalle osalle ryhmistä tänään aloitustehtäväksi. Ympyrät olivat halkaisijaltaan 25 metriä ja toisessa päädyssä oli innari, jossa puomit olivat sisäpuolelta matalammalla ja ulkoa korokkeella. Okserit olivat 60cm korkeudella. Ratsukkojen oli tarkoitus ratsastaa tasan keskeltä, jotta hevosten kanssa ei tulisi harppomista tai tikkaamista. Okserin jälkeen tulisi saada kontrolli ja ratsastaa päätyyn. Eivätköhän nämä siitä selviäisi.9:00 Yksityistunti - TÄYNNÄ
1. Emily - Molly

Lauantain ensimmäisellä tunnilla mä tapasin jälleen saman blondin kuin eilenkin ja edelleen se keikkui Pohjoisruotsinhevosen kyydissä. Ehkäpä ne oli joku match made in heaven, mistäpä mä naisista koskaan tiestin.
"Goden Morgen!" Tervehdin kaksikkoa, mä olin oikeastaan aika vakuuttunut siitä, että tyttö oli jälleen mun yksityistunnilla.
Selitin tehtävänannon (yllä) ja kaksikon yhteistyö toimi ilokseni oikeinkin mukavasti. Muutamaan otteeseen jouduin komentelemaan innarilla sisäkaarteelle valumisesta, mutta muuten okei. Kehuin kaksikkoa vuolaasti, sillä kukaan ei ollut vielä ehtinyt pilaamaan päivääni.
"Seuraavaksi saatte tulla muutaman esteen rataa. Eli ota ensin tuo pysty, sitten pysty-okseri suhteutetulla välillä ja käännä lopuksi tiukasti tuonne vikalle pystylle. Saa aloittaa."

10:00 Yksityistunti - TÄYNNÄ
1.Luukas - Zada

Toisena oli vuorossa Luukas ja Zada. Nimet eivät kertoneet minulle mitään, mutta todennäköisesti sieltä saapuisi joku alta parikymppinen ja puoliverinen, pohdiskelin. Yllätykseni oli suuri, kun paikalle saapuikin tanssahteleva ja kuuma Arabi ja hollanniksi kiroileva, mahdollisesti jopa tutun näköinen mies.
"Hallo, kennen wir uns?" Kysyin hollantilaiselta, joka nyökkäsi.
"Theodore Lindsay", tummatukkainen vastasi lyhyesti.
Nyökkäsin takaisin. Kyllähän me tosiaan oltiin joskus nähty, siittolassa, mutta siitä oli aikaa ainakin sata vuotta.
"Gut, aloitetaan", totesin ykskantaan ja parivaljakko siirtyi kahdeksikolle.
Arabi oli kuuma ja ihmettelin suuresti, mitä mies teki orin selässä, kun isänsä olisi voinut antaa käyttöön minkä tahansa hienon puoliverisen. Ehkä Hallavaan oli kerääntynyt joukko ihmisiä, joiden motiiveista mä en ollut lainkaan perillä.
"Sehän meni.. Lennokkaasti", totesin kavalettityöskentelyn päätyttyä.
En joutunut suuremmin korjaamaan, mitä nyt muutamaan otteeseen mainitsemaan, etteivät loikkisi kaikkia puomeja kumoon.
"Sitten radalle. Järjestyksessä tuo pysty, sitten pysty-okseri suhteutetulla välillä ja käännä lopuksi tiukasti tuonne vikalle pystylle."

Lounastauko

12:00 Esteratsastus 60-80cm tasoiset - TÄYNNÄ
1. Miro - Mymmeli
2. Nio - Fonzie
3. Elina - Celle

Mutusteltuani kuljettajani tuoman maittavan lounaan tallituvassa, oli aika siirtyä päivän ensimmäisen ryhmän kimppuun. Ryhmä oli sama kuin eilen, joten tiesin jo hieman, miten ratsukot toimivat.
"Ympäri käydään ja yhteen tullaan, eikös vain", totesin. "Ja ympyrälle menette, ensin päistäriköllä [Fonzie], sitten punarautias [Celle] ja viimeisenä Miro. Käskin laskea hieman nuita oksereita kuudestakympistä neljäänkymmeneen senttiin. Muut tekevät sillävälin temmonvaihteluita ja yrittävät saada paketin pysymään kasassa. Laukanvaihto tulee sitten siinä okserin päällä helpoiten, mutta neuvon kyllä tarvittaessa."
Kahdeksikolla työskentely sujui mukavasti. Fonzie ja Mymmeli meinasivat valua jatkuvasti ympyrän sisäkaarelle ja Celle puolestaan harppoi enemmänkin ulkolaidalta. Jouduin korjaamaan useampaan otteeseen, mutta lopulta alkoi näyttää paremmalta.
"Schön, schön, sehr schön. Seuraavaksi menemme radalle, tälläkertaa Elinahan se oli?" Nyökkäyksen saatuani jatkoin. "Hyvä, eli Elina aloittaa, sitten Miro ja viimeisenä Nio."
Ratana oli sama kuin muillakin eli pysty, pysty-okseri suhteutetulla välillä ja lopuksi kaarteen jälkeen viimeinen pystyeste.

14.00 Esteratsastus 90-110cm tasoiset - TÄYNNÄ
1. Jesse - Hurmos
2. Lily - Orion

Olin nostattanut kavalettitehtävän okserit jälleen kuuteenkymmeneen senttiin. Eilispäivän cremello Akhaltek ja se erityisen näppärä Suomenhevonen liikkuivat letkeästi eteenpäin. Selostin tehtävänannon sinitukalle ja mustahiukselle, jonka jälkeen nämä siirtyivät ympyrälle. Suomenhevonen ei näyttänyt laisinkaan hirveltä, joten tyydyin nälvimisen sijaan kehumaan erittäin vuolaasti. Akhaltek puolestaan oli nuori ja sitämyöten hieman kiireinen, mutta ikäisekseen erittäin sievästi suoritti sekin.
"Tuollaista ei kyllä usein näe", mumisin tarkoittaen Suomenhevosta ja jatkoin suurempaan ääneen. "Olen tyytyväinen, molempiin. Seuraavaksi tulkaahan tänne. Eli ratana pysty, pysty-okseri, pysty ja lopuksi uudelleen pysty-okseri uudelleen. Ottakaahan tarkasti se suhteutettu väli, se voi olla tiukka jos tulee yhtään pitkässä laukassa."
Pidin kahden ratsukon pikkuryhmää potentiaalisena suuremmillekin kisakentille, joten vaadin heiltä huomattavasti enemmän kuin aiemmalta, hieman nuoremmista koostuvalta ryhmältä.
Lopulta pääsin kuitenkin heittämään muutamat das war gutit ja todella tarkoittamaan sitä.

15.00 Yksityistunti - TÄYNNÄ
1. Alana - Lasse

Kaunis vaaleahiuksinen nainen saapui maneesiin valkoisen täysiverisen kanssa. Vaaleahiuksinen Alana oli.. Alana Gwyln.
"Miten hemmetissä pienelle tallille on pakkautunut näin paljon huippuratsastajia", mumisin typertyneenä. "Wilson, Lindsay ja vielä Gwyln."
Nyökkäsin rennon oloisesti naiselle ja ohjeistin pyörimään kahdeksikolla. Täysiverisen askellus oli pitkä, mutta ratsastaja sai taitavasti pidettyä sen hallinnassa ja edettyä suunnilleenkaan haluamallani tavalla.
"Eiköhän tuo lämmittelystä mene. Rataa? Pysty-pysty-okseri-pysty-pystyokseri? Nostetaanko?" Kysyin Alanalta, joka nyökkäsi hyväksyvästi.
"Nostakaa miss Gwylnille nuita puomeja ainakin muutamalla reiällä, chop chop", käskytin.
Ulkoasu © M Layouts
Tekstit © VRL-12410