Viikonloppurääkki 01.-03.02.2019

Sunnuntain ohjelma ja tuntipohjat

Olin ilmoittanut ratsastajille, ettei maneesiin olisi asiaa ennen omaa vuoroaan. Mun valmennuksissa ei nimittäin kukaan rampannut eestaas tai hihitellyt nurkissa, saati videoinut toisten suorituksia. Mun valmennuksissa ei myöskään säädelty jalustimia, lämmitelty hevosia tai hölkytelty joutessaan. Ehei, mun valmennuksissa keskityttiin ratsastamaan. Ratsastukseen tuli suhtautua sen vaatimalla arvokkuudella ja sulkea kaikki typeryydet mielestä, myös ne poikaystävät ja hassunhauskat kissavideot. Mä istuskelin maneesissa ja tuijotin mun eteen valuvia ratsukoita. Jos materiaali oli tämä, miten mä voisin ikinä saada näistä jauhosäkeistä asiallisia ratsastajia. Mä huokaisin, nousin seisomaan ja kävelin keskelle kenttää mun uutuuttaan kiiltelevissä mustissa nahkasaappaissa ja paukutin vihaisena kouluraippaa mun pohjetta vasten.

10.00 Yksityistunti - TÄYNNÄ
1.Elina - Celle

Elina ja punaruunikko saapuivat maneesiin kolmatta kertaa valmennukseeni, tälläkertaa yksityistunnille. Tervehdin kaksikkoa kohteliaasti ja kysäisin sopisiko neidille maastoesteiden ratsastaminen, kuten päivän teemana oli, vai tahtoisiko tämä jotain muuta. Maastoesteet kelpasivat, joten aloitimme treenit Elinan hypätessä Cellellä pientä taloa ja tukkia. Celle liiotteli esteiden kanssa hieman, mutta sai nopeasti varmuutta tekemiseen.
"Hyvä. Nyt kun olette valmiita seuraavaan tehtävään. Tulkaa ratana tämä eli ensin portti, sitten tuonne pensaalle, pensaalta tukille ja sitten talolle. Käytännössä ratsastat siis ison kahdeksikon, keskity pitämään tuntuma tasaisena ja siihen, että homma pysyy rentona. Näistä suurin on 80cm, vaikka nämä voi näyttää rataesteitä suuremmilta. Menkääs vaan", ohjeistin.

11:00 Maastoesteet (erikoisesteet) - TÄYNNÄ
1. Emily - Molly
2. Lily - Orion
3. Dineo - Loki

Erikoisesteitä oli tulossa hyppäämään Emily Pohjoisruotsinhevosella, Lily Akhaltekillä ja minulle uusi tuttavuus, Dineo tummalla ruunalla. Tervehdin valmennettaviani ja kyselin Dineolta muutaman kysymyksen hänen tasostaan.
"Tänään ois aiheena erikoisesteet ja meillä ois täällä pituusesteenä parin kokoisia taloja, kulmana muutama tukki veen mallisesti, risueste, jota ei kenenkään ole tarkoitus hypätä yli, vaan ihan rehellisesti läpi tästä ylhäältä. Lisäksi täällä on trakehnerhautaa mallintamassa tällainen korotettu tukki, jonka molemmilla puolilla on puomi ja alla pressu. Viimeisimpänä on mun henkilökohtainen lemppari, jonka toin mukanani Louhikartanolta saakka eli tämä orava. Tämä on pikku-orava ja tällä on korkeutta 75 senttiä korkeimmasta kohdasta." Selostin. "Jos tuntuu, ettette oikeasti pääse jostain yli, niin sitten on parempi siirtyä johonkin helpompaan, näiden kanssa rikkoo itsensä helposti, kun nämä ei tule alas kuten rataesteet. Jos ei ole kysyttävää, tullaan ratana, voitte aloittaa. Ja muut pysyy kaukana ja väistää."

Lounastauko

13:00 Yksityistunti - TÄYNNÄ
1. Alana - Lasse

"Sehr erfreut, miss Gwyln", tervehdin toistamiseen yksityistunnille saapunutta kenttäratsastajaa. "Mitäs saisi olla?"
Alanan vastatessa hyppäävänsä mielellään aiemman ryhmän tavoin erikoisesteitä jätin ohjeistamisen vähemmälle ja huutelin muutaman apurin itselleni siirtelemään esteitä halutuille väleille. Alana hyppäsi muutaman verryttelyhypyn odotellessa.
"No niin. Nää on varmasti melko pieniä teille, mutta keskittykää vaan siihen oikeaan tekniikkaan ja hyvään, tasaiseen suoritukseen. Teiltä odotan näkeväni tasaisen radan ilman pöllöilyjä", sanoin. "Eli ensimmäisenä keltainen talo, sitten risueste, tiukka käännös tukille, sitten kulma, orava ja viimeisimpänä tuo trakehnerhauta, mikäli sinne pääsette."
Oravalta haudalle kääntäminen oli melkein mahdottomuus suurilaukkaisella hevosella, mutta halusin uskoa naisen pystyvän siihen. Jäin seurailemaan kilpakumppanini suoritusta mielenkiinnolla ja ohjeistaisin vain tarvittaessa.

15.00 Maastoesteet (teiden ratsastus) - TÄYNNÄ
1. Jesse - Hurmos
2. Miro - Mymmeli
3. Nio - Fonzie

Olin pukannut hieman harmitellen kurren syrjään ja istahtanut sen päälle istuskelemaan. Miron ja Mymmelin paikallaolo tietäisi hieman pienempiä esteitä, mutta tunnin tarkoitus oli keskittyä teiden ratsastukseen, ei korkeushyppyyn. Olisin silti tahtonut kovin jättää oravan tyrkylle.
"Selvä se, eli meillä olis tarkoitus keskittyä teiden ratsastamiseen eli siihen, että näitä ei räiskitä miten sattuu. Otatte parit verkkahypyt tuonne tukille, jonka jälkeen tulette vuorotellen pitkällä lähestymisellä sieltä päädystä tänne toiseen päätyyn, kierrätte oravan ja hyppätte tuon viereisen risuesteen. Pitäkää huoli, ettei tule rallia", kerroin kuuluvalla äänellä. "Toisena tehtävänä meillä onkin sitten sen jälkeen pieni rata eli ensin suoralla linjalla tuolla on kaks tukkia peräkkäin, niiden jälkeen käännätte vasemmalle ja tulette tänne kulmalle, jonka jälkeen suoristatte ne hevoset kunnolla, käännätte oikealle ja hyppätte talon. Kysyttävää? Menoksi."

Syömään

17.00 Nuorten hevosten valmennus - TÄYNNÄ
1. Miro - Osiris

Sebastian läpiratsasti mustan Osiriksen, jonka jälkeen mies leiskautti itsensä alas ja piteli Osirista paikoillaan, sujauttaen liinan kiinni orille. Miro kiipesi kyytiin, eikä Sebastian päästänyt mustaa liikkeelle, ennen kuin Miro oli tosissaan valmiina. Ori oli lähdössä laukalle välittömästi, mutta muisti ilmeisesti jotain liinassa oleilusta ja tyytyi ottamaan sivuaskelia.
"Keskity hengittämiseen, pidetään tämä lyhyenä pätkänä, mutta teistä saadaan kyllä hieno pari. Tää on ihan uskomattoman hieno poni, mutta tähän tais lipsahtaa vähän turhan paljon sitä täysveristä", Sebastian jutusteli pojalle rauhottavasti ja pyysi Osirista liikkeelle. "Laula mulle jotain, mitä vain, että oot rentoutunu."
"Hämä-hämä-häkki", Miro aloitti ja ori siirtyi pyynnöstä raviin.
Musta ori ravasi kaula kaarella ja antoi hännän tulla lippuna perässään. Se eteni ponnekkain askelin eteenpäin hivenen harmaanvalkoisen Miron alapuolella päätään viskoen.
"Mä annan liinasta vähän löysiä, yritä itse hallita sen liikkeitä", Sebastian neuvoi.
"Hämähäkin vei, käynti", Miro komensi ja yllätyksekseen Osiris siirtyikin käyntiin.
Ori viskoi päätään ja puhisi, mutta pysyi steppaavassa käynnissä jokatapauksessa.
"Siitä se lähtee ystävä hyvä, siitä se lähtee", Sebastian sanoi hymyillen ja Miro siirsi orin takaisin raviin.


Ulkoasu © M Layouts
Tekstit © VRL-12410